вторник, 1 март 2011 г.

Л-Аргинин

Основните градивни елементи и едни от най-важните хранителни вещества в тялото ни са аминокиселините.Една от тези аминокиселини е Л-аргинин или известен само като аргинин.Тази аминокиселина се синтезира в бъбреците и при нормални условия се произвежда в достатъчни количества ,освен по време на някои видове заболявания.
Както вече споменахме ,тази аминокиселина се изисква за оптималното състояние на тялото.Някои общи примери включват заздравяване на рани ,разделянето на клетките и освобождаване на хормоните на растежа при деца.По-долу ще разгледаме най-богатите естествени източници на аргинин ,които може да включите в диетата си за да повишите нивата му.

Най-добрите хранителни източници на Аргинин:

Най-добрите естествени източници на аргинин са протеините ,предимно получените от животински източници.Пример за богати на аргинин храни са всички млечни продукти ,пилешко месо , риба , както и почти всички видове ядки.

Други полезни действия на Л-аргинина:

- Едно от най-полезните действия на аргинина се свързва с функциите на сърцето и подобряването на притока на кръв в кръвоносните съдове ,което допринася за увеличаването на азотния оксид в организма.
- Повишения прием на л-аргинин помага при хора страдащи от проблема с еректиална дисфункция и повишено кръвно налягане.
- Други заболявания ,които могат да бъдат подобрени с помощта на тази аминокиселина включват - конгестивна сърдечна недостатъчност ,инфекция на пикучния мехур , проблеми с бъбреците ,възпаление на стомашно-чревния тракт ,както и болка и слабост в крайниците.

След като разгледахме полужителните действия на аргинина ,нека погледнем и върху нежеланите реакции ,които биха възникнали единствено при свръх големи дози аргинин.

Странични ефекти на Л-Аргинин:

- Гадене
- главоболие
- Стомашно разтройство
- Затруднено дишане
- Ниско кръвно налягане

Като заключение е добре да споменем ,че приема на тази аминокиселина не се препоръчва за хора прекарали инфаркт ,бременни жени ,а също така и малки деца. Read More......

понеделник, 16 август 2010 г.

Малтодекстрин


Малтодекстрин е полизахарид и е член на семейство декстрин ,които са група от въглехидрати с ниско молекулно тегло и са произведени от нишесте.Малтодекстрина се усвоява лесно и най-често се среща под формата на бял прах.
Като хранителна добавка , малтодекстрина има широк спектър от приложения ,като най-често се смесмва с протеинови пудри за да може чрез него протеина да се усвои по-лесно от организма.Също така ,малтодекстрин е често използван и от хора ,които искат да редуцират теглото си ,като го използват за заместител на захарта.
До сега неблагоприятни ефекти от прием на малтодекстрин при хора не е наблюдавано ,но все пак е добре да се знае ,че честата му употреба може да засегне нивото на кръвната захар. Read More......

Страничните ефекти на аспартама


Аспартамът е изкуствен подсладител който е много по-сладък от захарта и се използва като главен заместник в продукти ,които са без захар.Най-често такива продукти са плодовите млека ,безалкохолните напитки , дъвките и други.Повечето хора не са запознати с вредните химични съставки на консервантите и овкусителите като аспартам и за това нека обсъдим страничните ефекти на аспартама.
Един от страничните ефекти на аспартама е ,че приема на продукти съдържащи аспартам може да доведе до задух ,високо кръвно налягане ,тихардия и други дихателни алергии като астма.Също така аспартамът може да предизвика различни проблеми с очите ,като дори може да причини и слепота.
Освен това аспартамът може да доведе до главоболие ,загуба на паметта и необичайни лицеви болки.
Страничните ефекти от аспартама не свършват тук.Той много често засяга и психологическото здраве на човека ,като най-често може да доведе до раздразнителност и тежка депресия.
Хора ,които са приели голямо количество аспартам е добре да знаят ,че при такива случаи трябва да се пие много вода ,както и зелен чай ,тъй като той е голям помощник за детоксикацията в организма.
Така че ,преди да си вземете продукт ,които няма захар ,но за сметка на това съдържа аспартам се замислете. Read More......

неделя, 8 август 2010 г.

Триптофан


Триптофан е една от незаменимите аминокиселини в човешкото тяло и се използва за синтезирането на белтъчините.Той помага при регулирането на съня ,апетита ,както и настроението ни.Също така ,триптофан се използва при лечение на стрес и тревожност ,което се дължи на факта ,че при консумация на храни ,които са богати на триптофан ,нивото на серотонин в организма се покачва ,а с него и настроението ни.
Недостиг на триптофан може да доведе до загуба на тегло ,както и пелагра.Освен това ниските нива на триптофан в организма могат да доведат до ниски нива на серотонин ,което от своя страна може да доведе до увеличаване на теглото , преяждане , депресия и ниски нива на концентрация.
Най-добрите източници на триптофан са червеното и пилешкото месо ,прясното мляко и повечето млечни продукти.
Други основни храни с високо съдържание на триптофан са бананите , всички видове ядки ,както и кафявия ориз.
Когато консумирате храни с високо съдържание на въглехидрати ,тялото незабавно освобождава инсулин.Триптофана обаче не се влияе от инсулина и затова той достига до мозъка ,което е причината поради която може да се чувствате сънливи след консумацията на такива храни. Read More......

Хранителни стойности на риба тон


Риба тон са хищни риби и освен с бързата си скорост която могат да развият ,те са известни и с прекрасното си месо.Като цяло рибата е с бяло месо ,но за нея е характерно ,че има и розови до червени отенъци.Ето защо ги наричат "розите на морето".
Прясна риба тон може да се намери само в крайбрежията в които се среща ,тъй като неконсервирана издържа само няколко дни.Нека да разгледаме и хранителните факти на риба тон.
Риба тон е мазна риба с високо съдържание на протеини и витамин Д ,а също така са много богати и на омега 3 есенциални мастни киселини.

Ето пълен списък на полужителните съставки на риба тон.

- Омега 3 есенциалните киселини присъстващи в риба тон помагат за здравословното състояние на ставите ,нормализират пулса ,помагат за здрава коса и очи.
- Витамин B6 заедно и фолиевата киселина ,които се съдържат в риба тон спомагат за намаляването на нивата на хомоцистеина ,които е отговорен за увреждането на стените на артериите.Превишените нива на хомоцистеин могат да доведат и до запушване на артериите или атеросклероза.
- В риба тон се съдържат антиоксиданти ,които са отговорни за намаляване на риска от различни ракови заболявания като левкимия , множествена миелома ,рак на бъбреците ,рак на дебелото черво и други.
- Със съдържанието си на омега мастни киселини ,консумацията на риба тон може да подобри отношението на "лошия" и "добрия" холестерол ,което само по себе си намалява риска от сърдечни удари.
- Според изследване ,консумацията на риба тон може да понижи риска от смърт от исхемична болест на сърцето в случай на лица над 65 годишна възраст.
- Редовната консумация на риба тон може да предотврати появата на астма ,най-вече при децата.
- Риба тон може да помогне и при различни кожни заболявания ,както и при слънчеви изгаряние ,тъй като е изключително богата на витамин D.
- Научно доказано е ,че редовната консумация на риба тон може да стимулира детоксикация в организма.

Това са само част от хранителните ползи на риба тон ,които трябва да са ви убедили ,че тази риба е "чудутворна". Read More......

Спортно хранене


Храненето играе огромна роля при постигането на най-добрите спортни резултати.Без значение е дали се занимавате с фитнес или играете хокей ,голф или футбол ,правилното хранене е от съществено значение за добрите резултати.Освен повече хранителни вещества ,спортистите се нуждаят и от по-голям прием на вода ,тъй като тялото ни не може да я възпроизвежда ,а и по време на физическа активност тялото ни изразходва много течности ,което може да предизвика по-бързо уморяване от нормалното ,което ще окаже отрицателно въздействие върху спортните резултати.
Сега нека разгледаме кои хранителни вещества ще са необходими за да може тялото ни да има енергия да се справи с физическото натоварване.За енергия тялото ни може да използва мазнини или въглехидрати ,но за предпочитане е повечето калории да са набавени от въглехидрати.Те се намират в почти всички храни като плодове ,зеленчуци ,хляб , макаронени изделия , зърнени храни ,ориз и още много други.
Преди да се превърнат в енергия ,въглехидратите се конвертират в глюкоза ,след което тя се съхранява в черния дроб и мускулите.Тук идва логичния въпрос , дали при завишен прием на въглехидрати ще се чувстваме по енергични и жизнени ? Отговорът на този въпрос е и да ,и не ,тъй като организма не може да складира глюкозата до безкрайност и при завишена консумация на въглехидрати част от нея ще се превърне в телесна мазнина.За това е много важно да се приемат сложни въглехидрати ,които имат нисък гликемичен индекс ,тоест да се усвояват по-бавно в организма ,за да може постепенно да се образуват в глюкоза ,която да не се отделя като мазнина.
Освен храна за енергия ще ни е нужна и такава която да възстановява и изгражда мускулите ,а именно - протеин.Той се съдържа предимно в животинските продукти ,като месо , риба , яйца и млечни продукти. Read More......

Хранителни стойности на лещата


Лещата има дълга история в човечеството и се смята ,че е била консумирана още по време на новокаменната епоха.Според историците ,родина на лещата е Близкия изток.

Какво е леща ?

Лещата е едногодишно растение ,принадлежащо към семейство бобови и подобно на него се развива в шушулки ,и най-често се среща в изсушен вид.

Хранителни стойности на леща.

Независимо какъв вид точно е лещата ,тя се характеризира с богато съдържание на протеин - около 25% ,което я прави най-популярния и евтин изтоник на протеин.Освен протеини ,лещата съдържа и незаменими аминокиселини ,фибри , фолиева киселина ,витамини и минерали.
В 200 грама варена леща се съдържат около 230 калории ,които са разпределенив отношение - 20 грама протеин , 40 грама въглехидрати , 15 грама фибри ,4 грама захар и 136 грама вода.
В таблицата по-долу може да видите подробна информация на всички хранителни вещества ,които се съдържат в лещата.


Освен всички тези полезни хранителни вещества ,лещата съдържа и фибри ,които са от полза за понижаване на холестерола.Също така са полезни при нарушения в храносмилането ,като дивертикулоза и запек.Освен това ,лещата е много полезна за сърцето ,тъй като съдържащите се в нея фолиева киселина и магнезий подобряват състоянието на артериите и увеличават притока на кръв в тялото.








































ВитаминиСъдържание
Витамин B10,33 мг.
Витамин B2 0,14 мг.
Витамин B32,1 мг
Витамин B60,35 мг.
Витамин C 2,97 мг.
Витамин E 1,16 мг.
Фолиева киселина 358 мкг.
Витамин К3,7 мкг.
Пантотенова киселина 1,26 мг.




















































МинералиСъдържание
Калций37,6 мг.
Мед 0,5 мг.
Желязо6,59 мг
Магнезий71 мг.
Манган 1 мг.
Молибден 148 мкг.
Фосфор356 мг.
Калий730 мг.
Селен5,5 мкг.
Натрий3,96 мг.
Цинк2,5 мг.
Read More......

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .